logo Nico Kloppenborg

De Terptuin van Nico Kloppenborg in Mantgum

In de voortuin hooggeschoren zuilen van haagbeuk en de weelderige beplanting. Het huis (een laat-19e eeuwse consistorie) grenst aan de kerk en ligt hoog op een terp. Achter loopt de tuin in ‘hairpins’, met een hoogteverschil van 4 meter naar de benedentuin (een voormalige tennisbaan). Tussen de enigszins mediterrane beplanting rond een meerstammige berk ligt leisteen, die ook het pad bedekt. Een modern ontwerp op een historische plek.

De Seerp van Galemawei in het Friese dorp Mantgum is een mooie, lommerrijke straat met aan weerszijden historische woningen met royale tuinen. De hervormde Mariakerk uit circa 1500 waarschijnlijk gebouwd op zijn voorganger uit de Middeleeuwen heeft een voor Friesland unieke ronde preekstoel en men gaat er vanuit dat al het meubilair en houtwerk afkomstig is van eiken uit Litouwen. Het houtsnijwerk achter in de kerk, in Lodewijk XVI-stijl, bevat veel bloemen en bladeren.

Mijn Terptuin grenst aan het kerkhof en ligt rondom de voormalige consistorie, dat nu zijn woonhuis is.  Achter het huis ligt de steile afgegraven helling van de terp, waarover een pad loopt met fikse haarspeldbochten om het verval te overbruggen. Het pad wordt begrensd door haagbeuk, die in de voortuin terugkeert in de vorm van hoog opgaande zuilen. Vaste planten en een grote groep Euphorbia’s geven een sfeervol beeld.

logo Nico Kloppenborg